Vergroten zichtbaarheid Prattenburg

Het prachtige familielandgoed Prattenburg is op veel verschillende locaties toegankelijk. Maar niet overal is even duidelijk dat een particulier landgoed wordt betreden met de bosregels die daarbij gelden.

Daarom zijn er in september op zes toegangsplekken passende slaghekken geplaatst. De nieuwe entrees zijn ontworpen naar het voorbeeld van de Koesteeg. De Vriendenstichting heeft twee slaghekken gedoneerd, in samenwerking met de Ridderschap van Utrecht.

Dag van het Kasteel groot succes

Mensen streden om de schaarse kaartjes voor de rondleiding tijdens de Dag van het Kasteel bij Landgoed Prattenburg, vanuit nieuwsgierigheid, nostalgie en belangstelling voor cultuur. Honderden belangstellenden besloten op Tweede Pinksterdag om het prachtige historische park te bezoekenWie erbij was heeft het met eigen ogen kunnen zien: de Dag van het kasteel 2022 was wederom een groot succes! Ondanks de voorspelde regen was de opkomst van en het enthousiasme onder de bezoekers niet minder”. 
 
Traditioneel wordt op Tweede Pinksterdag de 'Dag van het Kasteel' gehouden. Een landelijk evenement waarbij vele landgoederen en buitenplaatsen in Nederland de poorten openen voor het publiek of iets bijzonders doen. Ook Landgoed Prattenburg opende haar poorten, dit jaar naar het historische park. Er waren 120 deelnemers die zich vooraf op de rondleiding hadden ingeschreven. Zij werden in kleine groepen rondgeleid met een aantal spectaculaire hoogtepunten.

Afronding laanbomenproject op het Engelse Werk en opstart Project Leemkuil

Onder grote belangstelling is het plantwerk op het Engelse Werk nu geheel voltooid; de laanbomen doen het goed en over een paar jaar kunnen we weer echt genieten van een mooie volle lindenlaan. 

Mocht u ook nog belangstelling hebben in adoptie van een nieuw te planten laanboom dan kan dat. Het komende project zal in de omgeving van de Solkuil aan de zuidkant van het Landgoed komen. De planning is dat zo'n 30 platanen in het najaar/winter van 2022 geplant kunnen worden. 

Jaarprogramma 2022

Onder voorbehoud van de coronamaatregelen heeft de Vriendenstichting de volgende evenementen op Prattenburg gepland in 2022:

* De PrattenburgRun op 8 oktober a.s.
* De PrattenburgLezing door Tom Middendorp (oud- commandant der strijdkrachten) 'Bosbeheer van de toekomst' op 8 november a.s.
* Aanplant van de platanenlaan op Prattenburg in de winter van 2022/2023.

Via de nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen.

Les op het Landgoed

In mei en juni zijn er weer schoolklassen van De Bron en de Rehobothschool op Prattenburg geweest voor ‘Les op het Landgoed’. Hoewel het grotendeels mooi weer was, zijn we ook een keer volledig ‘weggeregend’, waar de leerlingen dan wel weer om konden lachen.

De groepen 5 hebben hun zintuigen gebruikt om te luisteren naar de metallofoon, te voelen aan bomen en te kijken naar allerlei bloemen en zaden die ze konden vinden op de bodem van het bos. En er is gezocht naar allerlei dierenbeelden die over het park verspreid staan, tijdens een wandeling van twintig minuten.

De groepen 7 hebben naast vissen in de vijver, waarbij allerlei bijzondere waterdiertjes gedetermineerd werden, ook veel geleerd over de geschiedenis van het kasteel en het bosbeheer op het Landgoed. Ook werd mevrouw Vicky van Asch van Wijck, die de kinderen steeds kwam ontvangen en weer uitzwaaide, bestookt met vragen van de leerlingen. Na een bedankje aan alle vrijwilligers vertrokken ze weer. Hopelijk mogen we over een jaar weer medeleerlingen van hen ontvangen!

TERUG NAAR ACTUEEL

Aanplant klimaatslim bos en revitalisering

In februari en maart is in het Prattenburgse bos een aantal boomplantevenementen gehouden. Zo werd in de omgeving van de Eijkelkamp een bosaanplant uitgevoerd door “iksttopnu” in samenwerking met de Nationale boomfeestdag. Er zijn ca 5000 bomen geplant uit naam van mensen die gestopt zijn met roken in de afgelopen jaren. Naast de aanleg van het bos is een gedenksteen onthuld en is een zitbank geplaatst.

In samenwerking met de stichting Stukje Natuur is door Hoenderdaal Fasteners uit Veenendaal een aanzet gegeven om meer biodiversiteit en boomsoorten menging in de Prattenbursge bossen te brengen. Totaal werden ca 3000 stuks Douglas geplant in een open Amerikaans eikenbos. Met het onderplanten wordt een bijdrage geleverd aan de vastlegging van CO2 en spreiden van risico door het vergroten van de menging.

Door de WUR (Wageningen Universiteit) zijn op een tweetal locaties aanplanten uitgevoerd met verschillende herkomsten van de zogenaamde klimaatslimme boomsoorten. Door deze soorten van diverse genetische herkomsten over een lange periode te testen krijgen we beter inzicht in de eigenschappen van deze soorten in het (veranderende) Nederlandse klimaat. Een van de locaties is aangeplant door de schoolkinderen uit Veenendaal. Het startsein voor de aanplant werd gegeven door voormalig oud-commandant der strijdkrachten Tom Middendorp (tevens schrijver van het boek De Klimaat Generaal).

Prattenburg verwelkomt Oekraïense vluchtelingen

De Oekraïense Kateryna (35) woont met haar gezin in een tiny house op Landgoed Prattenburg. Kateryna vertelt aan dagblad De Gelderlander: “We zijn zo blij met deze eigen plek”. De vogeltjes fluiten dat het een lieve lust is. Binnen doet dochtertje Valeria van 9 maanden een vredig middagslaapje, ziet Kateryna Vakhnik op een klein beeldscherm. Het leven is goed, zo op het eerste gezicht in dit tiny house. En dat is het ook, benadrukt de 35-jarige Oekraïense. "We zijn zo blij met deze eigen plek. Dankbaar dat wij hier mogen zijn. Het is klein, maar we hebben een paar meubels, een keuken, gordijnen voor de ramen en bedden om in te slapen. Ik wilde altijd al eens naar Nederland. Alleen niet op deze manier, op de vlucht voor oorlogsgeweld.”

Het filmpje met het volledige interview met Kateryna is via onderstaande button te bekijken op de website van De Gelderlander.

Stormschade op Prattenburg

Op 18 februari raasde storm 'Eunice' over Nederland, waarschijnlijk de zwaarste storm sinds 1990. Eunice heeft veel schade aangericht, ook op Landgoed Prattenburg. Bomen zijn omgewaaid of afgebroken. Daaronder was een aantal iconische exemplaren op markante plekken. Een deel van de picknickplaats is bezweken onder het gewicht van een zware beuk. 

Voor 2022 gaan we een deel van de financiën inzetten om een aantal van deze plekken te herstellen. Daarnaast gaan we onderzoeken of we aanspraak kunnen maken op externe subsidiegelden voor het herstel. Een deel van de schade is gelukkig gedekt door de verzekering. We houden u op de hoogte via deze nieuwsbrief en sociale media. 

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale 'Prattenburg Nieuwsbrief'. Interesse? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief