De Parel op de Heuvelrug

Familielandgoed Prattenburg is gelegen in de gemeenten Veenendaal en Rhenen en beslaat ruim 445 hectare. Daarvan is 400 hectare bos, 30 hectare biologische landbouwgronden, 17 hectare historisch park en een aantal kleine heideterreinen. Het bos is opengesteld voor het publiek. Het park is uitsluitend op aanvraag voor groepen te bezichtigen. Het bos grenst aan de westzijde aan Staatsbosbeheer, ten zuiden aan de bebouwde kom van Elst en ten oosten aan het Utrechts Landschap, landgoed de Dikkenberg en Kwintelooyen. Familielandgoed Prattenburg wordt al sinds de 17e eeuw gekoesterd en beheerd door de familie Van Asch van Wijck.

Uw bezoek

Familielandgoed Prattenburg is een uniek gebied met een rijke diversiteit aan bomen, heidegronden en prachtige lanen. U kunt hier heerlijk wandelen en recreëren van zonsopgang tot zonsondergang. Prattenburg is een particulier landgoed; de openstelling van het landgoed wordt steeds kostbaarder. Toch doen wij er alles aan om dit natuurgebied in stand te houden en te ontwikkelen zodat ook toekomstige generaties van dit prachtige erfgoed kunnen genieten. U kunt daarbij helpen door onze openstellingsregels te respecteren. Deze regels staan op de borden bij de ingangen van het landgoed. 

NATUUR- EN BOSBEHEER OP
PRATTENBURG

LEES MEER

Historie

Het huis Prattenburg was als boerderij al in de late middeleeuwen bekend en moet toen aanvankelijk “Grootveld” geheten hebben. De naam “Prattenburg” duikt voor het eerst op in oude akten in 1502, wanneer een stokoude Ludolf Quynt verklaart dat hij als kind bij zijn ouders op de hoeve “Prattenborch” woonde en daar schapen hoedde. Na in verschillende handen te zijn geweest komt Prattenburg, in 1696 in het bezit van mr. Anthony van Asch van Wijck, raad, schepen en burgemeester van Utrecht. Enkele decennia eerder waren in dit gebied al terreinen in handen van de familie.

Samenwerking

Om het landgoed in stand te houden is samenwerking vereist; het beheer is namelijk een kostbare zaak. Verschillende partijen zoals Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg zetten zich in voor het landgoed. Zij werken veelal samen met organisaties als de Rotaryclub Veenendaal, de Veenendaalse hardloopverenigingen en de Atletiek Vereniging. Bovendien zetten vele vrijwilligers zich in om de beleefbaarheid van het landgoed te vergroten! 

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale 'Prattenburg Nieuwsbrief'. Interesse? Meld u dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief