Weinig stormschade in de bossen

Het afgelopen najaar hebben we een aantal lichte stormen gehad, niets bijzonders qua windkracht. Wat spannend was is dat alle bomen nog in blad stonden en de grond doorweekt was van de vele regen. Dit zorgt ervoor dat bomen en bos extra gevoelig zijn voor windworp. Gelukkig hebben we op Prattenburg vrijwel geen schade ondervonden. Dat hebben we voor een deel te danken aan het beheer van de afgelopen 15 jaar in het streven naar wat bosbeheerders “ongelijk jarig gemengd bos” noemen wordt het bos stabieler en heeft meer draagkracht bij extremen. Door het verschil in leeftijden en boomsoorten ontstaat vanzelf een weerbaarder en stabieler bos. Tijdens de periodieke dunningen worden met name de bomen met een hoge toekomst verwachting (T-bomen) ruimgezet waardoor ze sneller dikker worden en daarmee steviger en stabieler worden. Gelijktijdig ontstaat er licht op de bomen waardoor een nieuwe jonge generatie bos zicht kan gaan ontwikkelen.

Activiteitenagenda 2024

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg heeft in 2024 de volgende evenementen in petto waaraan u kunt deelnemen:
* Exclusief voor ambassadeurs | 8 februari | Lezing door Carla Dik-Faber: Heel de aarde: zorg voor de natuur vanuit de Christelijke geloofstraditie”.
* 16 maart | NL Doet
* 20 mei | Dag van het Kasteel
* 14 september | Open monumentendag
* Oktober | PrattenburgRun (datum volgt nog)
* November. | Natuurwerkdag (datum volgt nog)

Terugblik op de PrattenburgRun 2023

Een groep enthousiaste runners en prachtig weer: de achtste editie van de PrattenburgRun was weer een groot succes. De opbrengst van de run wordt dit jaar gebruikt om de wandelpaden op te knappen.

Terugblik op de Natuurwerkdag 2023

Al 23 jaar organiseert LandschappenNL samen met de provinciale landschapsorganisaties in november de Natuurwerkdag, het grootste vrijwilligersevent in het groen! Ook landgoed Prattenburg deed dit jaar weer mee. Met een groep enthousiaste vrijwilligers hebben we de handen uit de mouwen gestoken en het Prattenburgse bos weer een stukje mooier gemaakt!

Nieuwe tractor voor het beleefpad op Prattenburg

Op de foto is de meest recente aanvulling op het kinderbeleefpad te zien: een reuze klim- en speeltractor. Het toestel is gemaakt door Ronald Vrijenhoef die met zijn bedrijf 'Vrij In Hout' ook de andere speelelementen heeft gemaakt op het Landgoed. Vrijwel alle onderdelen zijn gemaakt van robinia hout.

De realisatie van dit werk werd mogelijk gemaakt vanuit de opbrengst van de PrattenburgRun 2022 en een forse bijdrage vanuit het afscheid van Roel Robbertsen als voorzitter van de Federatie Particulier Grondbezit.

VRIJWILLIGERSWERK OP
PRATTENBURG

Nieuwsbrief december 2023

De Stichting Vrienden van Landgoed Prattenburg informeert haar achterban van vrienden en andere belangstellenden via Facebook en een nieuwsbrief over ontwikkelingen op Prattenburg. In de december-editie aandacht voor terugblikken op de PrattenburgRun en Natuurwerkdag, de nieuwe activiteitenagenda voor 2024, uitbreiding van het beleefpad en meer.

Nieuwsbrieven | archief

Met regelmaat en met veel plezier communiceert de Stichting met haar achterban van vrienden en belangstellenden over de ontwikkelingen op het Landgoed en de activiteiten van de Stichting. 
Editie maart 2023

Blijf op de hoogte

Eens per kwartaal verschijnt de digitale 'Prattenburg Nieuwsbrief'. Interesse? Meldt u zich dan aan via het aanmeldformulier. 
Privacy verklaring

Ontvang de Prattenburg Nieuwsbrief
Contact